Październik 2024

Październik 2024

Tydzień 30 września - 06 października
    Jadłospis  od   30.09.2024 r. do  06.10.2024 r.
Wtorek 01.10Środa 02.10Czwartek 03.10Piątek 04.10
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,) składniki: mleko 2%, makaron zacierka z pszenicy zwyczajnej z kurkumą
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Smalec z fasoli z kurkumą i tymiankiem + 50 g
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Smalec z fasoli z kurkumą i tymiankiem + 50 g
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z filetem królewskim (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, filet królewski z indykiem 30 g + śliwki 2 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa krem z białych warzyw + 250 ml (SOJ, SEL,)
  • Grzanki pszenne 10 g (GLU PSZ,)
  • Polędwiczka z kurczaka na parze + 120 g
  • Sos szpinakowy + 70 g (MLE,)
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa krem z białych warzyw + 250 ml (SOJ, SEL,)
  • Grzanki pszenne 10 g (GLU PSZ,)
  • Polędwiczka z kurczaka na parze + 120 g
  • Sos szpinakowy + 100 g (MLE,)
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – kefir 1,5% tł 150 g (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2429.8 kcal; B: 107.3 g; T: 83.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.1 g; W: 319.9 g; W tym cukry: 70.8 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.9 g E: 2450.6 kcal; B: 120.5 g; T: 90.5 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 303.4 g; W tym cukry: 50 g; Bł.: 40.3 g; Sól: 17 g
Śniadanie

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE,) składniki: mleko 2%, kasza kukurydziana
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami + 150 g (GLU PSZ,)
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami + 150 g (GLU PSZ,)
  • II śniadanie – kanapka graham z jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt., sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kapuśniak z kapusty białej + 250 g (GLU PSZ, SEL, GOR,)
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z warzywami + 200 g (SOJ,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Fasolka szparagowa żółta  + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Kapuśniak z kapusty białej + 250 g (GLU PSZ, SEL, GOR,)
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z warzywami + 200 g (SOJ,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Fasolka szparagowa żółta + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Nektarynka 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2487 kcal; B: 91.8 g; T: 76.7 g; Kw. tł. nasy.: 21.1 g; W: 365.8 g; W tym cukry: 84.1 g; Bł.: 33.6 g; Sól: 9.5 g E: 2512.3 kcal; B: 104.7 g; T: 87.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.2 g; W: 342.6 g; W tym cukry: 43.6 g; Bł.: 46.8 g; Sól: 13.3 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki owsiane
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Pasta z jaj z natką pietruszki + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Pasta z jaj z natką pietruszki + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z serkiem naturalnym i sałatą lodową (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek naturalny 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa krem z buraków + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Groszek zielony blanszowany + 20 g
  • Sos szpinakowy z serem białym + 200 g (MLE,)
  • Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa krem z buraków + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Groszek zielony blanszowany + 20 g
  • Sos szpinakowy z serem białym + 200 g (MLE,)
  • Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 150 g 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2271.1 kcal; B: 90.8 g; T: 73.8 g; Kw. tł. nasy.: 23.4 g; W: 318.6 g; W tym cukry: 95.6 g; Bł.: 33.7 g; Sól: 11.9 g E: 2230.8 kcal; B: 97.1 g; T: 88.4 g; Kw. tł. nasy.: 31.8 g; W: 272.9 g; W tym cukry: 49.9 g; Bł.: 41.7 g; Sól: 14.1 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE,) składniki: mleko 2%, płatki pszenne
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Twarożek makowy 50 g(MLE,)
  • Miód (25g) 1 szt
  • Gruszka 1 szt.
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Twarożek makowy 50 g (MLE,)
  • Polędwica z Majerankiem, drobiowa z dodatkiem wieprzowiny, parzona 50 g (SOJ,)
  • Gruszka 1 szt.
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z polędwicą sopocką i sałatą (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica sopocka 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa brokułowa z ziemniakami + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Morszczuk pieczony w posypce ziołowej + 100 g (RYB,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Tzatziki + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa brokułowa z ziemniakami + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Morszczuk pieczony w posypce ziołowej + 100 g (RYB,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Tzatziki + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – kefir 1,5% tł. 150 g (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2227 kcal; B: 81.6 g; T: 61.8 g; Kw. tł. nasy.: 20.8 g; W: 349.7 g; W tym cukry: 126.6 g; Bł.: 28.1 g; Sól: 8.6 g E: 2103.8 kcal; B: 98.1 g; T: 79.1 g; Kw. tł. nasy.: 30.6 g; W: 266.2 g; W tym cukry: 56.6 g; Bł.: 33.4 g; Sól: 11.7 g
Tydzień 07 października - 13 października
    Jadłospis  od   07.10.2024 r. do  13.10 2024 r.
Poniedziałek 07.10Wtorek 08.10Środa 09.10Czwartek 10.10Piątek 11.10
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 50 g (SOJ,)
  • Pasta z groszku zielonego + 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 50 g (SOJ,)
  • Pasta z groszku zielonego + 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt. + gruszka 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Żurek z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,)
  • Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce + 100 g
  • Sos pietruszkowy + 70 g (SOJ, MLE,)
  • Ryż biały + 170 g
  • Bukiet warzyw gotowanych + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Żurek z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,)
  • Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce + 100 g
  • Sos pietruszkowy + 70 g (SOJ, MLE,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Bukiet warzyw gotowanych + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2261.3 kcal; B: 105.9 g; T: 65.9 g; Kw. tł. nasy.: 23.3 g; W: 323.3 g; W tym cukry: 67.4 g; Bł.: 26.4 g; Sól: 13.6 g E: 2252 kcal; B: 107.1 g; T: 78.9 g; Kw. tł. nasy.: 26.9 g; W: 294.3 g; W tym cukry: 48.7 g; Bł.: 48.3 g; Sól: 12.5 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka Konserwowa drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki + 50 g (GLU PSZ, RYB, MLE, )
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka Konserwowa drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki + 50 g (GLU PSZ, RYB, MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham ze schabem i sałatą zieloną (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, schab wędzony 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa krem z pomidorów + 250 ml (SOJ, SEL,)
  • Ser mozzarella 10 g (MLE,)
  • Kotlet schabowy panierowany + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa krem z pomidorów + 250 ml (SOJ, SEL,)
  • Ser mozzarella 10 g (MLE,)
  • Roladka wieprzowa z warzywami, pieczona + 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEL,)
  • Sos własny dieta + 70 g (SOJ,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2199.4 kcal; B: 96.3 g; T: 66.3 g; Kw. tł. nasy.: 24.3 g; W: 317.5 g; W tym cukry: 107.4 g; Bł.: 28.5 g; Sól: 10.6 g E: 2180.9 kcal; B: 104 g; T: 88.4 g; Kw. tł. nasy.: 30.9 g; W: 256.3 g; W tym cukry: 36.7 g; Bł.: 36.7 g; Sól: 13 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,)
  • Dip jogurtowy naturalny + 50 g (MLE,)
  • Mix sałat 35 g
  • Polędwica z Majerankiem, drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,)
  • Dip jogurtowy naturalny + 50 g (MLE,)
  • Polędwica z Majerankiem, drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Mix sałat 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka z twarogiem i pomidorem (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, twaróg półtłusty 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa grochowa z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR,)
  • Burger z buraka z serem mozzarella + 160 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR, )
  • Sos brokułowy- dieta + 70 g (MLE,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Surówka z marchwi i selera + 150 g (MLE, SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa grochowa z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR,)
  • Burger z buraka z serem mozzarella + 160 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, GOR, )
  • Sos brokułowy- dieta + 70 g (MLE,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Surówka z marchwi i selera + 150 g (MLE, SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – kiwi 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2380.1 kcal; B: 93.7 g; T: 80.7 g; Kw. tł. nasy.: 26.2 g; W: 326.6 g; W tym cukry: 65.3 g; Bł.: 38.9 g; Sól: 12.4 g E: 2386.6 kcal; B: 98.8 g; T: 88.5 g; Kw. tł. nasy.: 29.4 g; W: 311.4 g; W tym cukry: 44.9 g; Bł.: 47.3 g; Sól: 13.8 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Różowa pasta ciecierzycowa z kolendrą 50 g
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Różowa pasta ciecierzycowa z kolendrą 50 g
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka z twarożkiem i ogórkiem świeżym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, twarożek 30 g, ogórek świeży 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa szpinakowa z ziemniakami + 250 ml (JAJ, SOJ, SEL,)
  • Sos boloński z wieprzowiną + 200 g (SEL,)
  • Makaron świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z rzepy, ogórka kiszonego i rukoli + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa szpinakowa z ziemniakami + 250 ml (JAJ, SOJ, SEL,)
  • Sos boloński z wieprzowiną + 200 g (SEL,)
  • Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z rzepy, ogórka kiszonego i rukoli + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2238.1 kcal; B: 94.5 g; T: 74.8 g; Kw. tł. nasy.: 24.1 g; W: 307.3 g; W tym cukry: 63.7 g; Bł.: 25.5 g; Sól: 11.8 g E: 2163.4 kcal; B: 97.9 g; T: 82.6 g; Kw. tł. nasy.: 27.6 g; W: 268.9 g; W tym cukry: 34.7 g; Bł.: 39.9 g; Sól: 13.1 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Zielona pasta z pieczonego kurczaka + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Porzeczkowy twarożek + 50 g (MLE,)
  • Jabłko 1 szt.
  • Kakao z mlekiem 250 ml (MLE,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser żółty 50 g (MLE,)
  • Zielona pasta z pieczonego kurczaka + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Rzodkiewka 60 g
  • Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE,)
  • II śniadanie – kanapka z szynkową z indyka i pomidorem (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, szynkowa z indyka 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa ryżowa z ziemniakami + 250 g (SOJ, SEL,)
  • Morszczuk pieczony w posypce paprykowo-ziołowej + 100 g (RYB,)
  • Sos chrzanowy + 70 g (MLE, S02,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Mix sałat z sosem winegret b/c + 60 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa ryżowa z ziemniakami + 250 g (SOJ, SEL,)
  • Morszczuk na parze + 100 g (RYB,)
  • Sos chrzanowy + 70 g (MLE, S02,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Mix sałat z sosem winegret b/c + 60 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Gruszka 1 szt. 150 g
Wartości odżywcze E: 2176.2 kcal; B: 105.2 g; T: 61.5 g; Kw. tł. nasy.: 22.9 g; W: 309.9 g; W tym cukry: 106.3 g; Bł.: 25.3 g; Sól: 8.3 g E: 2156.8 kcal; B: 114.4 g; T: 79.4 g; Kw. tł. nasy.: 34.3 g; W: 263.9 g; W tym cukry: 50.4 g; Bł.: 37.6 g; Sól: 9.9 g
Tydzień 14 października - 20 października
    Jadłospis  od   14.10.2024 r. do  20.10.2024 r.   
Poniedziałek 14.10Wtorek 15.10Środa 16.10Czwartek 17.10Piątek 18.10
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
  • Sałata lodowa 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
  • Sałata lodowa 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
  • II śniadanie – kanapka graham z szynką wędzoną (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, szynka wędzona 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa jarzynowa z ziemniakami + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Makaron świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Masa serowa do makaronu + 100 g (MLE,)
  • Mus truskawkowy b/c + 70 g (MLE,)
  • Banan 1szt.
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa jarzynowa z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Schab pieczony cały + 100 g
  • Sos własny dieta + 70 g (SOJ,)
  • Surówka z kapusty pekińskiej z olejem + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Gruszka 1 szt. 150 g
Wartości odżywcze E: 2452.3 kcal; B: 112.2 g; T: 72.4 g; Kw. tł. nasy.: 30.3 g; W: 349.4 g; W tym cukry: 122.2 g; Bł.: 23.6 g; Sól: 9.2 g E: 2293.1 kcal; B: 118.2 g; T: 87.1 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 270.9 g; W tym cukry: 42.3 g; Bł.: 38.9 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki owsiane
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Smalec z fasoli z kurkumą i tymiankiem + 50 g
  • Szynkowa dębowa 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Smalec z fasoli z kurkumą i tymiankiem + 50 g
  • Szynkowa dębowa 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z filetem królewskim (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, filet królewski z indykiem 30 g + śliwki 2 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Barszcz czerwony z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Pulpet z kurczaka + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos pomidorowy + 70 g
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Brokuł gotowany + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Barszcz czerwony z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Pulpet z kurczaka + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos pomidorowy + 70 g
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Brokuł gotowany + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 150 g 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2251.9 kcal; B: 87.3 g; T: 79.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.9 g; W: 303.5 g; W tym cukry: 71.7 g; Bł.: 30.8 g; Sól: 9.6 g E: 2273 kcal; B: 100.7 g; T: 84.6 g; Kw. tł. nasy.: 30.4 g; W: 290.9 g; W tym cukry: 50.8 g; Bł.: 40 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE,) składniki: mleko 2%, płatki pszenne
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami + 150 g (GLU PSZ,)
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami + 150 g (GLU PSZ,)
  • II śniadanie – kanapka graham z jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt., sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa ogórkowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
  • Gulasz wieprzowy z warzywami + 200 g (GLU PSZ, SEL,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Surówka z selera i brzoskwini b/c + 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
  • Gulasz wieprzowy z warzywami + 200 g (GLU PSZ, SEL,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Surówka z selera i brzoskwini b/c + 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Kiwi 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2651 kcal; B: 91.7 g; T: 92.9 g; Kw. tł. nasy.: 23.7 g; W: 368.2 g; W tym cukry: 92.2 g; Bł.: 34.6 g; Sól: 9.3 g E: 2673.7 kcal; B: 104.6 g; T: 103.2 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 344.3 g; W tym cukry: 50.8 g; Bł.: 46.6 g; Sól: 12.9 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki owsiane
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Pasta z jaj z natką pietruszki + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Pasta z jaj z natką pietruszki + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z serkiem naturalnym i sałatą lodową (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek naturalny 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Udziec z kurczaka wolno gotowany w glazurze miodowej + 100 g
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Sałatka szwedzka + 150 g (GOR,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami + 100 g
  • Sos pietruszkowy + 70 g (SOJ, MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Sałatka szwedzka + 150 g (GOR,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 150 g 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2149.2 kcal; B: 100.4 g; T: 69.1 g; Kw. tł. nasy.: 21.4 g; W: 294.4 g; W tym cukry: 84.2 g; Bł.: 25.7 g; Sól: 10 g E: 2143.1 kcal; B: 109.5 g; T: 86.3g; Kw. tł. nasy.: 31 g; W: 249.6 g; W tym cukry: 40.9 g; Bł.: 35.5 g; Sól: 12.3 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE,) składniki: mleko 2%, płatki pszenne
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Twarożek makowy 50 g(MLE,)
  • Miód (25g) 1 szt
  • Jabłko 1 szt.
  • Herbata ekspresowa czarna z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Twarożek makowy 50 g (MLE,)
  • Szynkowa dębowa 50 g
  • Jabłko 1 szt.
  • Herbata ekspresowa czarna b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z polędwicą sopocką i sałatą (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica sopocka 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa brokułowa z ziemniakami + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Miruna pieczona w posypce ziołowej + 200 g (RYB,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Warzywa po grecku + 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa brokułowa z ziemniakami + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Miruna pieczona w posypce ziołowej + 200 g (RYB,)
  • Sos cytrynowy + 70 g (GLU PSZ, MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Fasolka szparagowa żółta + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Kefir 1,5% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2160.7 kcal; B: 78.6 g; T: 58.1 g; Kw. tł. nasy.: 19.9 g; W: 344.4 g; W tym cukry: 120.6 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 8.4 g E: 2122 kcal; B: 97.8 g; T: 79.6 g; Kw. tł. nasy.: 34.8 g; W: 269.9 g; W tym cukry: 48.8 g; Bł.: 39 g; Sól: 11.8 g
Tydzień 21 października- 27 października
    Jadłospis  od   21.10.2024 r. do  27.10.2024 r.   
Poniedziałek 21.10Wtorek 22.10Środa 23.10Czwartek 24.10Piątek 25.10
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 50 g (SOJ,)
  • Pasta z groszku zielonego + 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 50 g (SOJ,)
  • Pasta z groszku zielonego + 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt. + melon 150 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Gulasz z ciecierzycą, pieczarkami, papryką i cukinią (GLU PSZ, SEL,) + 200 g
  • Ryż biały + 170 g
  • Fasolka szparagowa zielona 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Gulasz z ciecierzycą, pieczarkami, papryką i cukinią (GLU PSZ, SEL,) + 200 g
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Fasolka szparagowa zielona 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2119.5 kcal; B: 80 g; T: 51.9 g; Kw. tł. nasy.: 17.3 g; W: 348.4 g; W tym cukry: 71.4 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.6 g E: 2137.2 kcal; B: 82.9 g; T: 65.5 g; Kw. tł. nasy.: 20.9 g; W: 322.9 g; W tym cukry: 57 g; Bł.: 52.1 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka Konserwowa drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki + 50 g (GLU PSZ, RYB, MLE, )
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka Konserwowa drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki + 50 g (GLU PSZ, RYB, MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham ze schabem i sałatą zieloną (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, schab wędzony 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa krem z pomidorów z makaronem spaghetti + 250 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
  • Kotlet wieprzowy mielony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa krem z pomidorów z makaronem spaghetti + 250 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
  • Pulpet wieprzowy + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos własny dieta + 70 g (SOJ,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Sałatka z buraków i jabłka (z olejem) b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2270.8 kcal; B: 97.9 g; T: 74.6 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 311.2 g; W tym cukry: 113.2 g; Bł.: 28.1 g; Sól: 10.2 g E: 2224.3 kcal; B: 108.2 g; T: 89.5 g; Kw. tł. nasy.: 31.6 g; W: 255.8 g; W tym cukry: 40.6 g; Bł.: 33.1 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,)
  • Dip jogurtowy naturalny + 50 g (MLE,)
  • Polędwica z Majerankiem, drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Mix sałat 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt (JAJ,)
  • Dip jogurtowy naturalny + 50 g (MLE,)
  • Polędwica z Majerankiem, drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Mix sałat 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka z serkiem śmietankowym i pomidorem (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, serek śmietankowy 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kapuśniak z kapusty kiszonej + 250 g (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
  • Filet z indyka jogurtowo-cytrynowy porcja + 100 g (MLE,)
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Szpinak baby z dressingiem 60 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Kapuśniak z kapusty kiszonej + 250 g (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
  • Filet z indyka pieczony w całości, plaster + 120 g
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Sos pomidorowy + 70 g
  • Szpinak baby z dressingiem 60 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – śliwka 2 szt.
Wartości odżywcze E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Hummus + 50 g (SOJ,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Hummus + 50 g (SOJ,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka z twarożkiem i ogórkiem (GLU PSZ, GLU ŻYT, MLE,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, twarożek 30 g, ogórek świeży 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa szpinakowa z ziemniakami + 250 ml (JAJ, SOJ, SEL,)
  • Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami + 100 g
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z rzepy, ogórka kiszonego i rukoli + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa szpinakowa z ziemniakami + 250 ml (JAJ, SOJ, SEL,)
  • Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami + 100 g
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z rzepy, ogórka kiszonego i rukoli + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Zielona pasta z pieczonego kurczaka + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Porzeczkowy twarożek + 50 g (MLE,)
  • Mandarynka 1 szt.
  • Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser żółty 50 g (MLE,)
  • Zielona pasta z pieczonego kurczaka + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Mandarynka 1 szt.
  • Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE,)
  • II śniadanie – kanapka z szynkową z indyka i pomidorem (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, szynkowa z indyka 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa ryżowa z ziemniakami + 250 g (SOJ, SEL,)
  • Morszczuk na parze + 200 g (RYB,)
  • Sos chrzanowy + 70 g (MLE, S02,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z czerwonej kapusty b/c + 150 g (MLE, S02,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Zupa ryżowa z ziemniakami + 250 g (SOJ, SEL,)
  • Morszczuk na parze + 200 g (RYB,)
  • Sos chrzanowy + 70 g (MLE, S02,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z czerwonej kapusty b/c + 150 g (MLE, S02,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Gruszka 1 szt. 150 g
Wartości odżywcze E: 2150 kcal; B: 104.9 g; T: 56.7 g; Kw. tł. nasy.: 22.7 g; W: 315.1 g; W tym cukry: 108.8 g; Bł.: 27.3 g; Sól: 9.2 g E: 2212.5 kcal; B: 116 g; T: 77.2 g; Kw. tł. nasy.: 34.4 g; W: 281.7 g; W tym cukry: 65.1 g; Bł.: 39.7 g; Sól: 10.9 g
Tydzień 28 października - 3 listopada
    Jadłospis  od   28.10.2024 r. do  03.11.2024 r.   
Poniedziałek 28.10Wtorek 29.10Środa 30.10Czwartek 31.10
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki pszenne
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Filet królewski z indykiem, wędzony 50 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,)
  • Sałata lodowa 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Filet królewski z indykiem, wędzony 50 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,)
  • Sałata lodowa 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
  • II śniadanie – kanapka graham z szynką wędzoną (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, szynka wędzona 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa ziemniaczana + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Ryż biały + 170 g
  • Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z warzywami + 200 g (SOJ,)
  • Surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa ziemniaczana + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Pulpet wieprzowy + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos pomidorowy + 70 g
  • Surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2326.3 kcal; B: 103 g; T: 77.7 g; Kw. tł. nasy.: 27.3 g; W: 315.8 g; W tym cukry: 78.1 g; Bł.: 26.7 g; Sól: 12.9 g E: 2329.1 kcal; B: 103.3 g; T: 94.1 g; Kw. tł. nasy.: 31.7 g; W: 280.5 g; W tym cukry: 42.6 g; Bł.: 42 g; Sól: 13.5 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,) składniki: mleko 2%, makaron zacierka z pszenicy zwyczajnej z kurkumą
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasta z fasoli z cebulką + 50 g
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasta z fasoli z cebulką + 50 g
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z polędwicą z majerankiem (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica z majerankiem 30 g + jabłko 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Krupnik jęczmienny + 250 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)
  • Polędwiczka z kurczaka na parze + 120 g
  • Sos szpinakowy + 70 g (MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
 

  • Krupnik jęczmienny + 250 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)
  • Polędwiczka z kurczaka na parze + 120 g
  • Sos szpinakowy + 100 g (MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzą, jabłkiem, papryką czerwoną b/c + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – kefir 1,5% tł 150 g (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2429.8 kcal; B: 107.3 g; T: 83.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.1 g; W: 319.9 g; W tym cukry: 70.8 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.9 g E: 2450.6 kcal; B: 120.5 g; T: 90.5 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 303.4 g; W tym cukry: 50 g; Bł.: 40.3 g; Sól: 17 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE,) składniki: mleko 2%, kasza kukurydziana
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami + 150 g (GLU PSZ,)
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z kurczakiem i warzywami + 150 g (GLU PSZ,)
  • II śniadanie – kanapka graham z jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt., sałata zielona 5 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa koperkowa z ziemniakami + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Pulpet z kurczaka + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos pieczarkowy + 70 g (MLE,)
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Fasolka szparagowa żółta + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa koperkowa z ziemniakami + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Pulpet z kurczaka + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos pieczarkowy + 70 g (MLE,)
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Fasolka szparagowa żółta + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Mandarynka 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2353 kcal; B: 86.2 g; T: 70.4 g; Kw. tł. nasy.: 20.3 g; W: 354.5 g; W tym cukry: 78 g; Bł.: 29 g; Sól: 7.9 g E: 2363.3 kcal; B: 98.6 g; T: 81 g; Kw. tł. nasy.: 25.4 g; W: 328.4 g; W tym cukry: 35.9 g; Bł.: 42.7 g; Sól: 11.8 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki jaglane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki jaglane pełnoziarniste
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Pasta z jaj z natką pietruszki + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wędzona parzona 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Pasta z jaj z natką pietruszki + 50 g (JAJ, MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z serkiem naturalnym i sałatą lodową (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek naturalny 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa krem z buraków + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Grzanki pszenne + 10 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, może zawierać: SOJ,)
  • Pyzy z farszem szpinakowym z serem + 250 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
  • Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa krem z buraków + 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Grzanki pszenne + 10 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, może zawierać: SOJ,)
  • Sos szpinakowy z serem białym + 200 g (MLE,)
  • Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 150 g 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2192 kcal; B: 82.5 g; T: 63.3 g; Kw. tł. nasy.: 19.8 g; W: 336.1 g; W tym cukry: 95.6 g; Bł.: 28.9 g; Sól: 10.8 g E: 2261.6 kcal; B: 97.5 g; T: 90.1 g; Kw. tł. nasy.: 31.4 g; W: 278.4 g; W tym cukry: 51.7 g; Bł.: 40.3 g; Sól: 14.4 g