Uprzejmie informujemy, że od grudnia 2023 r.
Kociewskie Centrum Zdrowia przystąpiło do programu pilotażowego
„Dobry posiłek w szpitalu”
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r.
dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Oznaczenie alergenów
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz). GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU OW, GLU JĘCZ
- Skorupiaki i produkty pochodne. SKO
- Jaja i produkty pochodne. JAJ
- Ryby i produkty pochodne. RYB
- Soja i produkty pochodne. SOJ
- Mleko i produkty pochodne wraz z laktozą. MLE
- Mleko i pochodne bez laktozy. MLE b/LAK
- Orzeszki ziemne i pochodne. OZI
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie). ORZ
- Seler i produkty pochodne. SEL
- Gorczyca i produkty pochodne. GOR
- Nasiona sezamu i produkty pochodne. SEZ
- Dwutlenek siarki/ siarczyny. S02
- Łubin i produkty pochodne. ŁUB
- Mięczaki i pochodne. MCK
Oznaczenia wskaźników wartości odżywczych
Oznaczenia wskaźników wartości odżywczych:
E – Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 [kcal]
B – Białko ogółem wg rozp. 1169/2011
T – Tłuszcz
NKT – Nasycone kwasy tłuszczowe
W – Węglowodany ogółem
W tym cukry – cukry naturalnie występujące w produkcie lub cukry dodane
Energia z B – % energii z białka
Energia z T – % energii z tłuszczu
Energia z W – % energii z węglowodanów
Sól – Sól
Bł. – Błonnik pokarmowy