Tydzień 25 grudnia - 31 grudnia
Jadłospis od .01.2024 r. do .01 2024 r.
Środa 27.12Czwartek 28.12Piątek 29.12
Śniadanie
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml ( MLE, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Ser żółty 60 g (MLE, )
Jabłko 1 szt
Dżem niskosłodzony 30 g
Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Ser żółty 60 g (MLE, )
Jabłko 1 szt
Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml
II śniadanie – kanapka graham z twarożkiem i papryką czerwoną (chleb graham 30 g, masło 5 g, twarożek 30 g, papryka świeża 30 g) (GLU PSZ, MLE)
Obiad
Fasolowa z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, SEL, )
Makaron ze szpinakiem i twarogiem 350 g (GLU PSZ, MLE, )
Bukiet warzyw gotowanych królewski (marchew, brokuł, kalafior) 150 g
Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml
Fasolowa z ziemniakami * 250 ml ( GLU PSZ, SEL, )
Makaron pełnoziarnisty) ze szpinakiem i twarogiem 350 g ( GLU PSZ, MLE, )
Bukiet warzyw gotowanych królewski (marchew, brokuł, kalafior) 150 g
Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml
Podwieczorek – budyń waniliowy bez cukru (MLE, )
Wartości odżywcze
E: 2182 kcal; B: 87.9 g; T: 57.9 g; Kw. tł. nasy.: 27.8 g; W: 336.8 g; W tym cukry: 81.7 g; Bł.: 27.8 g; Sól: 6.5 g
E: 2136.7 kcal; B: 93.5 g; T: 66.1 g; Kw. tł. nasy.: 30.8 g; W: 304.4 g; W tym cukry: 50.1 g; Bł.: 40.1 g; Sól: 6.6 g
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku 200 ml ( MLE, GLU OW, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Pasta z twarogu z natką pietruszki 50 g ( MLE, )
Pomidor 60 g
Polędwica sopocka 20 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, )
Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Polędwica sopocka 20 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, )
Pasta z twarogu z natką pietruszki 50 g ( MLE, )
Pomidor 60 g
Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml
II śniadanie – kanapka graham z polędwicą (chleb graham 30 g, masło 5 g, polędwica delikatna 20 g) ( GLU PSZ, MLE, ) + jabłko 1 szt.
Obiad
Barszcz biały z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, )
Risotto z mięsem drobiowym i warzywami 300 g ( SEL, )
Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml
Sos pomidorowy 70 ml ( GLU PSZ, )
Cukinia pieczona z olejem 150 g
Barszcz biały z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, )
Risotto (ryż brązowy) z mięs drobiowym i warzywami 300 g (SEL, )
Sos pomidorowy 70 ml ( GLU PSZ, )
Surówka wielowarzywna z olejem 150 g ( SEL, )
Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml
Podwieczorek – sok pomidorowy 200 ml
Wartości odżywcze
E: 2084.1 kcal; B: 83.4 g; T: 71.2 g; Kw. tł. nasy.: 20.7 g; W: 288.1 g; W tym cukry: 61.1 g; Bł.: 25.5 g; Sól: 7 g
E: 1944.5 kcal; B: 83.6 g; 62.6 g; Kw. tł. nasy.: 20.7 g; W: 279.2 g; W tym cukry: 53.1 g; Bł.: 45.5 g; Sól: 9.4 g
Śniadanie
- Kasza jaglana na mleku 200 ml ( MLE, ) składniki: mleko 2%, kasza jaglana
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
- Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )
- Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
- Ser żółty 60 g (MLE, )
- Ogórek kiszony 80 g
- Dżem 30 g
- Herbata czarna ekspresowa* z/c 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
*Widoczny na zdjęciu osad wynika z naturalnej interakcji pomiędzy szczawianami wapnia (zawartymi w herbacie), a wapniem (zawartym w wodzie).
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
- Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
- Szynka tostowa z kurczaka 60 g (GLU PSZ, SOJ, )
- Sałata zielona 35 g
- Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
Podwieczorek – kanapka graham z serkiem homogenizowanym i sałatą (chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek homo. naturalny 30 g, sałata zielona 5 g)
Obiad
- Szpinakowa z zacierką 250 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, ) składniki: woda, szpinak rozdrobniony mrożony, marchew, pietruszka korzeń, seler, makaron zacierka jajeczna z kurkumą, mleko 2%, śmietanka, sól, natka pietruszki
- Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
- Kotlet z ryby (Morszczuk) 120 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, ) składniki: morszczuk północnopacyficzny filet 25% glazury, bułka tarta, bułka pszenna „paryska”, olej rzepakowy, cebula, jaja kurze kl. M, przyprawa do ryb, sól
- Sałatka szwedzka z olejem 150 g ( GOR, ) składniki: ogórki kiszone, marchew obrana, cebula, olej rzepakowy, musztarda, cukier, sól, pieprz czarny mielony
- Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
- Szpinakowa z zacierką 250 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, ) składniki: woda, szpinak rozdrobniony mrożony, marchew, pietruszka korzeń, seler, makaron zacierka jajeczna z kurkumą, mleko 2%, śmietanka, sól, natka pietruszki
- Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
- Ryba gotowana (Morszczuk) 120 g ( RYB, ) składniki: morszczuk północnopacyficzny filet 25% glazury, sól, pieprz czarny mielony
- Warzywa po grecku ( GLU PSZE, SEL, ) składniki: woda, koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
- Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
Podwieczorek – kefir 2% 150 g ( MLE, )
Wartości odżywcze
E: 2382.9 kcal; B: 95.7 g; T: 87.7 g; Kw. tł. nasy.: 31 g; W: 312.9 g; W tym cukry: 93.4 g; Bł.: 25 g; Sól: 9.5 g
E: 1861.2 kcal; B: 108 g; T: 65.1 g; Kw. tł. nasy.: 23.2 g; W: 225.2 g; W tym cukry: 19.9 g; Bł.: 30 g; Sól: 10.2 g
Tydzień 18 grudnia - 22 grudnia
Jadłospis od 20.12.2023 r. do 24.12 2023 r.
Środa 20.12Czwartek 21.12Piątek 22.12
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku 200 ml ( MLE, GLU OW, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Polędwica drobiowa z majerankiem i wieprzowiną, parzona 70 g (SOJ, )
Pomidor 60 g
Dżem z czarnych porzeczek 25 g 1 szt
Herbata czarna ekspresowa 250 ml
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Polędwica z drobiowa z majerankiem i wieprzowiną, parzona 70 g (SOJ, )
Pomidor 60 g
Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml
II śniadanie – kanapka graham z masłem i szynką (chleb graham 30 g, masło 5 g, filet królewski z indykiem 30 g) 1 szt. ( GLU PSZ, MLE, SOJ, )
Obiad
Kapuśniak z kapusty białej 250 ml ( GLU PSZ, SEL, GOR, )
Kasza jęczmienna/ sypko 200 g ( GLU JĘCZ, )
Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g ( GLU PSZ, JAJ, )
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 150 g
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Sos jarzynowy 70 ml ( GLU PSZ, SEL, )
Kapuśniak z kapusty białej 250 ml ( GLU PSZ, SEL, GOR, )
Kasza jęczmienna/ sypko 200 g ( GLU JĘCZ, )
Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g ( GLU PSZ, JAJ, )
Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml
Buraczki oprószane 130 g ( GLU PSZ, )
Sos jarzynowy 70 ml ( GLU PSZ, SEL, )
Podwieczorek – maślanka 200 ml ( MLE, )
Wartości odżywcze
E: 2227.9 kcal; B: 95.9 g; T: 68 g; Kw. tł. nasy.: 21.9 g; W: 321.5 g; W tym cukry: 65.3 g; Bł.: 29.3 g; Sól: 9.4 g
E: 2099.2 kcal; B: 100.1 g; T: 62.9 g; Kw. tł. nasy.: 22.7 g; W: 302.2 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 38.9 g; Sól: 9.1 g
Śniadanie
Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Twarożek 50 g (MLE, )
Kiełbasa Żywiecka wieprzowa grubo rozdrobniona wędzona parzona z dodatkiem białka wieprzowego 40 g ( SOJ, MLE, )
Sałata zielona 35 g
Dżem 30 g
Herbata czarna ekspresowa 250 ml
Kasza manna na mleku 200 ml ( GLU PSZ, MLE, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Twarożek 50 g (MLE, )
Kiełbasa Żywiecka wieprzowa grubo rozdrobniona wędzona parzona z dodatkiem białka wieprzowego 40 g ( SOJ, MLE, )
Sałata zielona 35 g
Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml
II śniadanie – kanapka graham z masłem i szynką (chleb graham 30 g, masło 5 g, szynka z kurcząt 20 g) 1 szt. ( GLU PSZ, MLE, ); jabłko 1 szt.
Obiad
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, )
Makaron z sosem bolognese z łopatki wieprzowej 400 g (GLU PSZ, MLE, SEL, )
Surówka z rzepy białej i jabłka 150 g
(MLE, )
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, )
Makaron pełnoziarnisty z sosem bolognese z łopatki wieprzowej 400 g ( GLU PSZ, SEL, )
Surówka z rzepy białej i jabłka 150 g (MLE, )
Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml
Podwieczorek – 2 mandarynki
Wartości odżywcze
E: 2403.2 kcal; B: 101.3 g; T: 77.3 g; Kw. tł. nasy.: 28.6 g; W: 339.6 g; W tym cukry: 90.6 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 8.1 g
E: 2355.5 kcal; B: 99.3 g; T: 86.4 g; Kw. tł. nasy.: 32.1 g; W: 310.7 g; W tym cukry: 63.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.9 g
Śniadanie
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml ( MLE, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Jajko gotowane kl M 2 szt ( JAJ, )
Jabłko 1 szt
Kakao z mlekiem 250 ml ( MLE, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
Jajko gotowane kl M 2 szt ( JAJ, )
Jabłko 1 szt
Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml
II śniadanie – kanapka graham z masłem, twarogiem i pomidorem (chleb graham 30 g, masło 5 g, twaróg półtłusty 30 g, pomidor 30 g) 1 szt. ( GLU PSZ, MLE, )
Obiad
Krupnik jęczmienny 250 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ, )
Ziemniaki 200 g
Dorsz smażony 90 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, )
Surówka z kapusty kiszonej z olejem 150 g
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Krupnik jęczmienny 250 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ, )
Ziemniaki 200 g
Pulpet rybny z dorsza 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, )
Warzywa po grecku bez cukru 150 g ( GLU PSZ, SEL, )
Kompot owocowy z jabłkami 250 ml
Podwieczorek – kisiel truskawkowy z jabłkiem
Wartości odżywcze
E: 2336.3 kcal; B: 103.2 g; T: 83.3 g; Kw. tł. nasy.: 31 g; W: 306.3 g; W tym cukry: 73.9 g; Bł.: 28.6 g; Sól: 7.5 g
E: 2021.5 kcal; B: 99.3 g; T: 65.2 g; Kw. tł. nasy.: 24.5 g; W: 278.2 g; W tym cukry: 43.9 g; Bł.: 37.1 g; Sól: 6.5 g
Jadłospis od .01.2024 r. do .01 2024 r.
Śniadanie |
||
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml ( MLE, ) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Ser żółty 60 g (MLE, ) Jabłko 1 szt Dżem niskosłodzony 30 g Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml |
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Ser żółty 60 g (MLE, ) Jabłko 1 szt Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml II śniadanie – kanapka graham z twarożkiem i papryką czerwoną (chleb graham 30 g, masło 5 g, twarożek 30 g, papryka świeża 30 g) (GLU PSZ, MLE) |
|
Obiad |
||
Fasolowa z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, SEL, ) Makaron ze szpinakiem i twarogiem 350 g (GLU PSZ, MLE, ) Bukiet warzyw gotowanych królewski (marchew, brokuł, kalafior) 150 g Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml |
Fasolowa z ziemniakami * 250 ml ( GLU PSZ, SEL, ) Makaron pełnoziarnisty) ze szpinakiem i twarogiem 350 g ( GLU PSZ, MLE, ) Bukiet warzyw gotowanych królewski (marchew, brokuł, kalafior) 150 g Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml Podwieczorek – budyń waniliowy bez cukru (MLE, ) |
|
Wartości odżywcze | E: 2182 kcal; B: 87.9 g; T: 57.9 g; Kw. tł. nasy.: 27.8 g; W: 336.8 g; W tym cukry: 81.7 g; Bł.: 27.8 g; Sól: 6.5 g | E: 2136.7 kcal; B: 93.5 g; T: 66.1 g; Kw. tł. nasy.: 30.8 g; W: 304.4 g; W tym cukry: 50.1 g; Bł.: 40.1 g; Sól: 6.6 g |
Śniadanie | ||
Płatki owsiane na mleku 200 ml ( MLE, GLU OW, ) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Pasta z twarogu z natką pietruszki 50 g ( MLE, ) Pomidor 60 g Polędwica sopocka 20 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, ) Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml |
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Polędwica sopocka 20 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, ) Pasta z twarogu z natką pietruszki 50 g ( MLE, ) Pomidor 60 g Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml II śniadanie – kanapka graham z polędwicą (chleb graham 30 g, masło 5 g, polędwica delikatna 20 g) ( GLU PSZ, MLE, ) + jabłko 1 szt. |
|
Obiad | ||
Barszcz biały z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ) Risotto z mięsem drobiowym i warzywami 300 g ( SEL, ) Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml Sos pomidorowy 70 ml ( GLU PSZ, ) Cukinia pieczona z olejem 150 g |
Barszcz biały z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ) Risotto (ryż brązowy) z mięs drobiowym i warzywami 300 g (SEL, ) Sos pomidorowy 70 ml ( GLU PSZ, ) Surówka wielowarzywna z olejem 150 g ( SEL, ) Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml Podwieczorek – sok pomidorowy 200 ml |
|
Wartości odżywcze
|
E: 2084.1 kcal; B: 83.4 g; T: 71.2 g; Kw. tł. nasy.: 20.7 g; W: 288.1 g; W tym cukry: 61.1 g; Bł.: 25.5 g; Sól: 7 g |
E: 1944.5 kcal; B: 83.6 g; 62.6 g; Kw. tł. nasy.: 20.7 g; W: 279.2 g; W tym cukry: 53.1 g; Bł.: 45.5 g; Sól: 9.4 g |
Śniadanie | ||
*Widoczny na zdjęciu osad wynika z naturalnej interakcji pomiędzy szczawianami wapnia (zawartymi w herbacie), a wapniem (zawartym w wodzie). |
Podwieczorek – kanapka graham z serkiem homogenizowanym i sałatą (chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek homo. naturalny 30 g, sałata zielona 5 g) |
|
Obiad | ||
|
Podwieczorek – kefir 2% 150 g ( MLE, ) |
|
Wartości odżywcze |
E: 2382.9 kcal; B: 95.7 g; T: 87.7 g; Kw. tł. nasy.: 31 g; W: 312.9 g; W tym cukry: 93.4 g; Bł.: 25 g; Sól: 9.5 g |
E: 1861.2 kcal; B: 108 g; T: 65.1 g; Kw. tł. nasy.: 23.2 g; W: 225.2 g; W tym cukry: 19.9 g; Bł.: 30 g; Sól: 10.2 g |
Jadłospis od 20.12.2023 r. do 24.12 2023 r.
Śniadanie |
||
Płatki owsiane na mleku 200 ml ( MLE, GLU OW, ) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Polędwica drobiowa z majerankiem i wieprzowiną, parzona 70 g (SOJ, ) Pomidor 60 g Dżem z czarnych porzeczek 25 g 1 szt Herbata czarna ekspresowa 250 ml |
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Polędwica z drobiowa z majerankiem i wieprzowiną, parzona 70 g (SOJ, ) Pomidor 60 g Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml II śniadanie – kanapka graham z masłem i szynką (chleb graham 30 g, masło 5 g, filet królewski z indykiem 30 g) 1 szt. ( GLU PSZ, MLE, SOJ, ) |
|
Obiad |
||
Kapuśniak z kapusty białej 250 ml ( GLU PSZ, SEL, GOR, ) Kasza jęczmienna/ sypko 200 g ( GLU JĘCZ, ) Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g ( GLU PSZ, JAJ, ) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 150 g Kompot owocowy z jabłkami 250 ml Sos jarzynowy 70 ml ( GLU PSZ, SEL, ) |
Kapuśniak z kapusty białej 250 ml ( GLU PSZ, SEL, GOR, ) Kasza jęczmienna/ sypko 200 g ( GLU JĘCZ, ) Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g ( GLU PSZ, JAJ, ) Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml Buraczki oprószane 130 g ( GLU PSZ, ) Sos jarzynowy 70 ml ( GLU PSZ, SEL, ) Podwieczorek – maślanka 200 ml ( MLE, ) |
|
Wartości odżywcze |
E: 2227.9 kcal; B: 95.9 g; T: 68 g; Kw. tł. nasy.: 21.9 g; W: 321.5 g; W tym cukry: 65.3 g; Bł.: 29.3 g; Sól: 9.4 g
|
E: 2099.2 kcal; B: 100.1 g; T: 62.9 g; Kw. tł. nasy.: 22.7 g; W: 302.2 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 38.9 g; Sól: 9.1 g
|
Śniadanie | ||
Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Twarożek 50 g (MLE, ) Kiełbasa Żywiecka wieprzowa grubo rozdrobniona wędzona parzona z dodatkiem białka wieprzowego 40 g ( SOJ, MLE, ) Sałata zielona 35 g Dżem 30 g Herbata czarna ekspresowa 250 ml Kasza manna na mleku 200 ml ( GLU PSZ, MLE, ) |
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Twarożek 50 g (MLE, ) Kiełbasa Żywiecka wieprzowa grubo rozdrobniona wędzona parzona z dodatkiem białka wieprzowego 40 g ( SOJ, MLE, ) Sałata zielona 35 g Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml II śniadanie – kanapka graham z masłem i szynką (chleb graham 30 g, masło 5 g, szynka z kurcząt 20 g) 1 szt. ( GLU PSZ, MLE, ); jabłko 1 szt. |
|
Obiad | ||
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Makaron z sosem bolognese z łopatki wieprzowej 400 g (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Surówka z rzepy białej i jabłka 150 g (MLE, ) Kompot owocowy z jabłkami 250 ml |
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Makaron pełnoziarnisty z sosem bolognese z łopatki wieprzowej 400 g ( GLU PSZ, SEL, ) Surówka z rzepy białej i jabłka 150 g (MLE, ) Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml Podwieczorek – 2 mandarynki |
|
Wartości odżywcze
|
E: 2403.2 kcal; B: 101.3 g; T: 77.3 g; Kw. tł. nasy.: 28.6 g; W: 339.6 g; W tym cukry: 90.6 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 8.1 g |
E: 2355.5 kcal; B: 99.3 g; T: 86.4 g; Kw. tł. nasy.: 32.1 g; W: 310.7 g; W tym cukry: 63.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.9 g |
Śniadanie | ||
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml ( MLE, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Jajko gotowane kl M 2 szt ( JAJ, ) Jabłko 1 szt Kakao z mlekiem 250 ml ( MLE, ) |
Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło extra 82% 10 g ( MLE, ) Jajko gotowane kl M 2 szt ( JAJ, ) Jabłko 1 szt Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml II śniadanie – kanapka graham z masłem, twarogiem i pomidorem (chleb graham 30 g, masło 5 g, twaróg półtłusty 30 g, pomidor 30 g) 1 szt. ( GLU PSZ, MLE, ) |
|
Obiad | ||
Krupnik jęczmienny 250 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ, )
Ziemniaki 200 g Dorsz smażony 90 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, ) Surówka z kapusty kiszonej z olejem 150 g Kompot owocowy z jabłkami 250 ml |
Krupnik jęczmienny 250 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ, ) Ziemniaki 200 g Pulpet rybny z dorsza 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, ) Warzywa po grecku bez cukru 150 g ( GLU PSZ, SEL, ) Kompot owocowy z jabłkami 250 ml Podwieczorek – kisiel truskawkowy z jabłkiem |
|
Wartości odżywcze |
E: 2336.3 kcal; B: 103.2 g; T: 83.3 g; Kw. tł. nasy.: 31 g; W: 306.3 g; W tym cukry: 73.9 g; Bł.: 28.6 g; Sól: 7.5 g |
E: 2021.5 kcal; B: 99.3 g; T: 65.2 g; Kw. tł. nasy.: 24.5 g; W: 278.2 g; W tym cukry: 43.9 g; Bł.: 37.1 g; Sól: 6.5 g |